Vals är en dans som de flesta har provat på eller åtminstone har bevittnat/hört talas om. Vad är då vals och när brukar det vankas vals?

Om vals

Vals är både en musik och dansform som går i tretakt. Genom att gå upp på tå vid de svaga taktdelarna följer man rytmen i dansen. Vals kan gå i olika tempo. Det är vanligt att dansa wienerwals på bal till ljuden av en orkester. Gammalvals var som namnet antyder en populär vals förr om åren. Evert Taube komponerade några kända visor som spelades under vals, bland annat “Calle Schewens vals”.

Vals har dock utgjort en motpol till den ungdomliga snabbheten som annars är så vanlig i andra dansstilar. På 1930-talet kom den moderna valsen till Sverige från Storbritannien, och den är långsammare än de klassiska valserna. Den äldre generationen på den tiden var förfärad över det de kallade för “dansbaneeländet” som kom med jazzens intåg i Sverige. Kanske var den moderna valsen en kompensator för utvecklingen i stort inom ungdomskulturen.

Johann Strauss och Pjotr Tjajkovskij

Johann Strauss föddes 1825 och var en österrikisk kompositör. Hans mest omtyckta och uppspelade vals var och är “Vid den vackra blå Donau” (som är Europas näst längsta flod med sina 2860 km). Han skrev också operetter varav den mest kända är “Läderlappen”. Pjotr Tjajkovskij föddes 1840 och var en rysk kompositör. Han blev mest känd för sina baletter “Svansjön” och “Nötknäpparen” varav den sistnämndas ena akt heter “Blommornas vals”. Han skrev också operan “Eugen Onegin” och sex stycken symfonier varav den sista symfonin “Pathéthique” är den mest berömda.

Var dansas vals?

Vals dansas huvudsakligen i Europa och Ryssland. Det är vanligt att dansa modern vals på finare tillställningar där man inte vill dansa sig svettig. Frack och långklänning tål inte alltför hårda danser heller och vals är en relativt lugn aktivitet. Vals är vanlig på såväl skolbaler som pensionärsträffar. Det brukar vara en dans som är lätt att lära sig.