Dansskolor är till för alla som vill lära sig dansa. Det finns olika dansskolor beroende på vilken dans man vill utöva och vilken nivå man vill vara på. Eftersom Stockholm, Göteborg och Malmö är de tre städer med flest invånare i Sverige så fokuserar artikeln på dessa orter.

Svenska balettskolan

Svenska balettskolan har gamla anor, ända från den av Gustav III grundade balettelevskolan i Stockholm 1773. 1981 flyttade Gösta Svalberg akademin från teatern till den vanliga skolan. I Göteborg och Malmö undervisas eleverna på grundskolenivå medan Stockholm har hand om det nationella ansvaret för gymnasiet. Precis som för vilket annat gymnasium som helst måste man för att komma in på Kungliga Svenska balettskolan vara behörig (ha ett slutbetyg från grundskolan med godkänt i kärnämnena) samt genomföra ett färdighetsprov i dans inför en jury. Man ska även genomgå en hälsoundersökning.

Klarar man antagningskriterierna kan man välja mellan att läsa inriktningarna klassisk balett och modern nutida dans. Med en examen från detta för Sverige unika gymnasieprogram blir man utbildad yrkesdansare som såväl privata som statliga arrangörer av olika danstillställningar anlitar för diverse uppdrag.

Stockholm

Stockholm är Sveriges huvudstad och har det rikaste utbudet av skolor. Här kan du gå på Scandinavian Dance Academy, Miro Studios Dansskola Stockholm och Danshuset Enskede. Stockholm har också många nattklubbar och konserter där du kan öva dina dansförmågor.

Göteborg

Göteborg har exempelvis Move Dansstudio och Adrianas Danshus AB för dig som bor på västkusten. Göteborg är en storstad känt för Avenyn och Nordstan där du på alla dess krogar och nattklubbar kan dansa loss tillsammans med dina nära och kära. Liseberg brukar också ha tillställningar med någon form av dans.

Malmö

I Zlatan Ibrahimovic hemstad kan du inte bara spela fotboll utan också lära dig dansa på Malmö Dansakademi och Dansstudion No 1 i Malmö samt på många fler ställen.