Dans förekommer i en hel del sporter och idrotter. Den här artikeln redogör för de vanligaste samt några kända utövare.

Konståkning

Konståkning innebär att man åker skridskor på is och gör olika rörelser, allt från piruetter (när man snurrar runt på isen) till bakåtvolter. Musik brukar spelas upp, ofta kända operor och symfonier som utövarna ska anpassa sin åkning till. Man kan åka solo eller i par (om det är kärlekstema brukar det vara en man och en kvinna). Domare bedömer rörelserna enligt en skala och ger poäng. Ett känt arrangemang för barn är “Disney on ice” där ungarna får se sina favoritkaraktärer äntra isen.

Konståkning är en ganska farlig sport åtminstone under tävling eftersom deltagarna normalt sett inte bär hjälm. På träningarna kan dock utövarna bära hjälm om de känner för det.

Vattengympa

Kan man dansa i vattnet? Javisst! På med badbrallorna och hoppa i simbassängen för att dansa till peppande musik. En instruktör brukar leda och koreografera deltagarna så att de gör de rätta rörelserna i vattnet. Vattengympa är den skonsammaste formen av dans eftersom muskler och leder blir mindre belastade i vatten jämfört med breakdance på asfalt. Vattengympa anordnar de flesta charterbolag utomlands men även svenska kommuner, landsting och skolor. Självklart kan man skriva upp sig direkt i simhallen för att få ta del av vattengympa.

Målgester

Om man vill se brasilianska rörelser i fotboll ska man hålla koll på Neymar i Paris Saint-Germain. Han brukar för att fira sina många mål dansa korta stunder. Gillar man hockey kan man se P.K Subban yvigt gestikulera under firandet av sina mål för NHL-laget Nashville Predators.

Cirkusdjur

Många cirkusdjur som hästar, hundar och delfiner har blivit inlärda i rörelsemönster som i våra ögon kan likställas med danser. Vill du se på dans av djur är det således en god idé att lösa inträde till cirkus.