Den här artikeln kommer förklara vad breakdance är för typ av dans, var den utövas och vilka är kända proffs inom denna dansstil.

Breakdance

Breakdance tillkom i New York-stadsdelen Bronx 1973 och är influerad av såväl afroamerikanska som latinamerikanska danser (salsa, rumba). Dansen kallas även för “breaking” och översatt till svenska betyder breakdance “avbrottsdans”. Dansen involverar stående rörelser, fotarbete på golvet/marken, samt akrobatik och snurrörelser längs marken. Det är en så kallad freestyle-dans där man improviserar och fritt tolkar efter ordinära musikstilar såsom jazz, funk och soul. När en rörelse avslutas brukar utövaren stelna och fastna i sin kroppsställning ett tag (en så kallad freeze). Mannequin Challenge har tagit fasta på denna princip och blivit populär hos främst ungdomar. Man kan även göra en “dab” som tack för dansen, vilket innebär att man sträcker upp sina armar i samma riktning och gömmer ansiktet i ett av armvecken.

Kända grupper

Rock Steady Crew, Dynamic Rockers och New York City Breakers är tre amerikanska grupper som deltog i filmerna “Flashdance”, “Beat Street” och “Breakin”. Alla filmerna släpptes under första hälften av 1980-talet. I Sverige finns bland andra gruppen Stockholm City Rockers som vann SM-guld 2018. Det finns även ett antal internationella evenemang för breaking, exempelvis Battle of the year i Tyskland.

Olika variationer av breaking

Breaking kan utövas solo ( så kallat singel), tillsammans (så kallat crew) eller i ett så kallat jam. De två första alternativen utövas i tävlingar medan man i ett jam samlas för att ha kul och skratta ihop.

Fördelar med breakdance

  • Det är ganska billigt att utöva och kräver inga speciella kläder.
  • Det är häftigt.
  • Det kan dansas i kombination med många olika musikstilar

Nackdelar med breakdance

  • Det tar tid att lära sig alla rörelser och kräver en viss flexibilitet och vighet.
  • Skaderisken är hög, speciellt för rörelser där huvudet är i direkt kontakt med golvet.
  • Utan musik blir dansen ett anti-klimax.
  • Kräver vissa typer av golv för bästa effekt.